Kiekvienam patiekalui - individualūs prieskoniai

Kartais naujam skoniui išgauti tereikia vieno, bet tinkamo prieskonio...

Jei neturite pakankamai patirties virtuvėje, tačiau kyla noras eksperimentuoti, daugiausia problemų gali kilti su prieskoniais. Ar Jums pažįstama situacija, kad kai ir kiek begardintumėte maistą skonis lieka toks pat? Taip yra todėl, kad diena iš dienos naudojate tuos pačius prieskonius ir tiesiog esate prie jų skonio pripratę.

Būna, kad kartais užvaldo aistra eksperimentuoti su prieskoniais. Būna, kad tokių eksperimentų rezultatus tenka išmesti į šiukšlių kibirą. Yra tam tikros taisyklės kaip, kur ir kokius prieskonius naudoti.

Žemiau pateikiame prieskonių naudojimo taisykles. Jos pravers, kai kitą kartą virtuvėje kursite kulinarinį šedevrą.

Skirtingoms daržovėms - skirtingi prieskoniai

Jei norite atnaujinti savo gaminamų patiekalų skonį, Jums pravers šie prieskonių naudojimo patarimai.

  • Pomidorams – česnakai, parmezanas, raudonėlis, bazilikas, balzaminis actas.

  • Saldžiosioms paprikoms – balzaminis actas, alyvuogės, kapariai, česnakas, sojos padažas, imbieras, kmyninis kuminas, čiobreliai.

  • Špinatams, ropėms ir kopūstams – razinos, sezamo sėklos, svogūnų laiškai, česnakas, kedro riešutai, krapai.

  • Brokoliams – tamsus sezamų aliejus, majonezo ir garstyčių padažas, sojos padažas, česnakai, apelsinai, greipfrutai.

  • Baklažanams – aštrus padažas, sezamo sėklų aliejus, bazilikas, česnakai, pomidorai, juodosios azijietiškos pupelės.

  • Pankoliams – lauro lapai, pomidorai, parmezanas.

  • Šparagams – tamsus sezamo sėklų aliejus, kapariai, citrinos, krapai, garstyčios, parmezanas, sojos padažas.

  • Pupelėms – petražolės, citrinos, sezamo sėklos, sojos padažas, alyvuogių aliejus.

  • Grybams - balzaminis actas, čiobreliai, svogūnų laiškai, petražolės, česnako laiškai.

  • Morkoms – kario milteliai, majonezo ir garstyčių padažas, citrusiniai vaisiai.

  • Bulvėms – rozmarinas, česnakas, grietinė, trinti pipirai, kario milteliai, česnakų laiškai.

  • Kukurūzams – sviestas, čili milteliai, bazilikas.

  • Agurkams – sezamo sėklos, sojos padažas acto ir, cukraus mišinys, krapai.

  • Kopūstams – sojos padažas, tamsus sezamo sėklų aliejus, imbieras, obuoliai, kmyninis kuminas, česnakai, acto ir cukraus mišinys.

  • Artišokams – česnakas, raudonėlis, sviestas, citrinos.

  • Burokėliams – lazdyno riešutai, rozmarinas, obuoliai, česnakai, svogūnai.

Kai kurie prieskoniai tinka tik tam tikriems patiekalams

Jei kulinarija Jums yra vis dar neištyrinėta sritis, pasinaudokite šiais patarimais. Išmoksite ne tik suteikti pamėgtiems patiekalams naują skonį bet ir, galbūt, kils įkvėpimas išbandyti naujus receptus.

  1. Mėsos rizotui – pipirai, čiobreliai, mairūnas, raudonieji pipirai, baltas vynas, svogūnai, česnakai.

  2. Daržovių suflė – mairūnai, bazilikas, svogūnai, muskato riešutas, baltieji pipirai.

  3. Grybų padažui – čiobreliai, mairūnas, grietinė, petražolės, baltasis vynas, sojos padažas, svogūnai, česnakai.

  4. Mėsos kepsniui – kmyninis kuminas, pipirai, česnakai, mairūnai, muskatas.

  5. Veršienos kepsniui – pipirai, mairūnas, čiobreliai.

  6. Vištienos kepsniui – rozmarinas, saldžioji paprika, mairūnas.

  7. Daržovių sriubai – muskatas, baltasis vynas, baltieji pipirai, čiobreliai, krapai.

  8. Pomidorų padažui – cukrus, raudonėlis, bazilikas, pipirai, česnakai, petražolės.

  9. Rizotui su jūros gėrybėmis – vynas (raudonas, jei ruošiate raudoną rizotą ir baltas, jeigu ruošiate baltą), česnakai, citrinos, rozmarinai, alyvuogių aliejus.

  10. Įdarytoms paprikoms – petražolės, mairūnai, kmyninis kuminas, dašis, česnakai, pipirai

  11. Keptai žuviai – česnakai, petražolės, pipirai, rozmarinai.

  12. Kotletams – pipirai, mairūnas, bazilikas, čiobreliai, muskatas, svogūnai, česnakai.

Derindami įvairius prieskonius praturtinsite maisto skonį ir išmoksite gaminti patiekalus, kurių skonį lemia ne vien druskos kiekis. Jūsų meniu bus gardus ir sveikas.

Gero apetito!