Arbatinis grybas dauginamas atskiriant nuo motininio grybo apatinį sluoksnį. Jis perplaunamas švariu, užvirintu ir atšaldytu vandeniu ir įdedamas į stiklainį (geriausia trilitrinį), kuriame įpilta tokio tirpalo: arbatos plikinio, bet būtinai antrojo naudojimo. Kai arbata jau buvo vieną kartą gerta, likusias arbatžoles reikia vėl užplikyti verdančiu vandeniu, palaikyti, kad pritrauktų, kol atvės, ir perkošti per tankų sietelį. Į stiklainį pilamas pasaldytas plikinys – 1 litrui plikinio pasaldyti dedama 100 g cukraus, maišoma, kol jis ištirpsta. Įdėjus grybą į šį tirpalą, stiklainis uždengiamas dvigubu marlės sluoksniu ir pastatomas taip, kad į jį tiesiogiai nekristų saulės spinduliai. Geriausia temperatūra grybui vystytis – 25-30o C. Pirmosiomis dienomis grybas guli stiklainio dugne, o po 3-4 dienų angliarūgštės burbuliukai iškelia jį į paviršių.

Po kelių savaičių grybas užpildo visą stiklainio paviršių ir pradeda augti “gilyn”. Nuo jo augimo stiklainio dugne ima kauptis rudi dribsniai. Jų gerti neverta, nors jie ir nėra kenksmingi.

Po 7-8 dienų grybo antpilą, arba arbatinę grybo girą, jau galima vartoti. Skystį reikia perkošti į kitą indą ir laikyti šaldytuve ne ilgiau kaip savaitę, o kitoje tamsioje vėsioje vietoje – ne ilgiau kaip 3 dienas.

Nugėrus nuo grybo šiek tiek skysčio, reikia įpilti į stiklainį su grybu virinto vandens, arbatos plikinio ir cukraus. Prieš pilant reikia gerai ištirpyti cukrų, nes jo kruopelės gali nudeginti grybo paviršių ir tada ant jo atsiranda rudų dėmių.

Plačiau: http://onko-stop.lt/index.php/lt/straipsniai/gydomieji-grybai-jusu-namuose/

http://www.beatosvirtuve.lt/beata/kombucia-ieva-papasakos-kaip-pasidaryti/

http://www.thekitchn.com/how-to-make-your-own-kombucha-scoby-cooking-lessons-from-the-kitchn-202596

Parduotuvėje galima įsigyti jau pagaminto arbatinio grybo gėrimo  "Kombucha"