Adaptogenai   padeda palaikyti optimalią sveiką organizmo būseną,
turi kūno procesų pusiausvyrą  atstatančių savybių.
Tai įvairios žolelės,  anot  prof. Alvydo Unikausko padeda kūnui funkcionuoti normaliu ritmu ir aktyvina organizmo sistemas kovoti su uždegimais, palaiko imunitetą, didina energijos atsargas, netgi padeda kovoti su stresu ir prasta nuotaika.
         paprastoji kiaulpienė, siauralapis gaurometis, rausvažiedė ežiuolė, ženšenis, eleuterokokas, alavijas, rausvoji radiolė, margainis ir kiti.
        Prie adaptogenų galima priskirti ir ankstyvą pavasarį iš žemės besikalančias žoles – garšvą, dilgėlę, kiaulpienę. 
        Teigiamą poveikį organizmui suteiks beržų pumpurėliai, lapeliai.
         
Pirmiausiai jos stiprina visą imuninę sistemą, nervinę sistemą, palaiko normalų kūno svorį, gerina nuotaiką, stiprina sveikatą po ligų. 
          Vienos veikia labai plačiai, kitos, pvz.,
          kiaulpienės šaknis, garšva, yra tam tikros srities adaptogenai - reguliuoja cholesterolį, svorį ir pan. 
          Siauralapis gaurometis - padeda palaikyti, stiprina nervų sistemą, saugo nuo stresų, depresijos, gerina nuotaiką.
          Azijietiškasis ženšenis kartu su  ašvaganda gali padėti organizmui lengviau susitvarkyti su ilgalaikiu stresu bei atstatyti hormonų pusiausvyrą organizme.
           Sibiro ženšenis ar rožinė radiola -- jei jus kankina ne ilgalaikis, bet ūmus, trumpalaikis stresas – fizinis ar psichologinis.
           Sibiro ženšenis dar yra naudojamas seksualinei sveikatai gerinti, bei imuninės sistemos stiprinimui.
            Rožinė radiola (dar žinoma, kaip auksinė šaknis) padeda palaikyti aukštą energijos lygį, padidina fizinę ištvermę bei pagerina atmintį. 
         Jei vartojame vieną augalą, patartina laikytis šios schemos: 7 dienas vartoti, daryti 3 dienų pertrauką. Po mėnesio padaryti dviejų savaičių pertrauką.
          Bet jei vartoji mišinį, pvz., kiaulpienę, garšvą, dilgėlę, reikia gerti 21 dieną, po to daryti 7 dienų pertrauką. Po trijų mėnesių - dviejų savaičių pertrauka.
           Bet geriausia, kad kiekvienas žmogus dėl individualaus vartojimo kreiptųsi konsultacijos į gydytoją ar žolininką, nes reikia atsižvelgti į individualią kūno konstituciją, sveikatos rodiklius. Čia pateikti tik bendri patarimai.
           Beje, jei žolelių ilgai neketinate vartoti, žinotina, kad jų poveikis per kelias dienas nepasireikš, reikia gerti mažiausiai savaitę.
           O dabar, pavasarį, garšvos, dilgėlės, kiaulpienės lapelius dėkime į kokteilius, valgykime kaip salotas.